Op zoek naar interieuradvies in Breda en omgeving? Neem contact met mij op!

Deel 3: ”Help ik heb een nieuwbouwhuis gekocht” | Lichtplan

Om sfeer te krijgen in je huis is goed licht super belangrijk. 
Een goed lichtplan begint ook weer eerst met een indelingsplan. Zodra deze duidelijk is start je met het maken van het lichtplan.

Buiten het bepalen van waar de lichtpunten mogen komen, is het ook belangrijk om na te denken over de verschillende soorten schakelaars, de locatie van deze schakelaars en niet te vergeten de hoeveelheid stopcontacten. 

Deel 3 : ” Help ik heb een nieuwbouwhuis gekocht | Schakelaars 

Ik som er hieronder een paar voor je op :

 • De serieschakelaar > als je 2 of 3 lampen naast elkaar zodat ze in een keer aan en uit gaan. 
 • De hotelschakelaar of wisselschakelaar > je kunt 1 lamp dan met 2 schakelaar bedienen. 
 • De lichtschakelaar
 • De kruisschakelaar > je kunt een lamp dan vanaf 3 plekken bedienen. 
 • En alle dimbare varianten


Als je een
goed indelingsplan hebt bepaald is het veel makkelijker om de juiste locaties van je lichtpunten te bepalen. Vaak zijn er standaard al een paar plafondpunten ingetekend maar zitten deze vaak op totaal verkeerde plaatsen. Het is mogelijk om deze te verplaatsen maar dan is het dus wel heel handig om te weten naar welke locatie zodat je niet alsnog met een plafond dekplaatje moet werken. Bij nieuwbouwwoningen met een betonplafond is het lastig om lichtpunten aan te passen of toe te voegen als de woning eenmaal is opgeleverd. Nog belangrijker om dan heel goed naar je indelingsplan te kijken.

Deel 3 : ” Help ik heb een nieuwbouwhuis gekocht | Verlichting

Verlichting kun je opdelen in de volgende verlichting soorten> 

 • Basisverlichting > bijv een plafondlamp
 • Functionele verlichting > bijv een bureaulamp of leeslamp
 • Accentverlichting > bijv inbouwspots
 • Sfeerverlichting > bijv wandverlichting die dimbaar is.

Let er bij het kiezen van de hoeveelheid lichtpunten ook op dat je nadenkt over de ligging van je woning. Bij een woning op het noorden heb je minder zonlicht en kan overdag dus wat donkerder zijn. Woning op het zuiden heeft daarentegen veel zonlicht. 

Staan er veel bomen voor je huis dan kan je woning ook donkerder zijn. Wil je bijv shutters dan is het ook goed om te kijken naar het juiste hoeveel licht want deze vorm van raamdecoratie houdt aardig wat daglicht tegen. 

Maar je kunt dus ook kiezen voor de juiste plek van de schakelaar en welk soort schakelaars je zou willen. Bijvoorbeeld dat je de lamp bij de toegangsdeur naar de woonkamer gelijk aan kunt doen maar dat deze lamp ook vanaf een andere plek aan en uitgedaan kan worden. In zo’n geval heb je een hotelschakelaar nodig. Dit is overigens ook heel handig in je slaapkamer! Zodat je als je in bed ligt het licht kan uitdoen maar ook als je de slaapkamer binnenkomt. Of een kruisschakelaar -> dan is het mogelijk om op 3 plekken de lamp te bedienen ( dus bijvoorbeeld vanaf 2 plekken in bed en de toegangsdeur). Denk

bij het nadenken schakelpunten goed na over de looplijnen in huis. Dat gaat je helpen om de juiste keuzes te maken. Het indelingsplan is hier wederom weer een handige basis voor! 

Als je hebt bepaald waar de lichtpunten moeten komen en welke schakelpunten je wil, dan is er ook de keuzemogelijkheid om na te denken over de locatie van het schakelwerk. Een logische plek is om lichtknoppen naar de toegangsdeur te plaatsen. Maar ook in welke volgorde wil je deze plaatsen als je de lichtknoppen naast elkaar plaatst? Je kunt bijv de ruimte met de klok mee bedienen. Of plaats de bedieningsknoppen van het basislicht het dichtst bij de deur. In een ruimte met veel lichtpunten kan het mooier zijn om de lichtknoppen verticaal boven elkaar te plaatsen in plaats van horizontaal. Zo bespaar je ruimte! 

Denk ook goed na over de plek van de lampen. Een leeslamp naast een fauteuil vraagt ook om een extra stopcontact naast de fauteuil. Een lamp op het dressoir is hetzelfde voorbeeld.  Verder adviseer ik altijd om alle lampen dimbaar te nemen. Persoonlijk ben ik erg fan van Philips Hue systeem ( #nospon). Werkt echt ideaal om je verlichting te dimmen met verschillende zones en zelf je tuinverlichting kun je er op aansluiten. Mega handig! He

Deel 3 : ” Help ik heb een nieuwbouwhuis gekocht | Stopcontacten! 

Veel nieuwe bewoners ervaren na afloop van het bouwproces toch dat ze te weinig stopcontacten hebben geplaatst. Vaak komt dit ook weer door geen duidelijk indelingsplan te hebben. De hoogte van het stopcontact kan ook aangepast worden. Standaard is dit 30 cm vanaf de grond maar denk goed na of dit ook voor jouw indelingsplan handig is. Zo hebben wij bijv een stopcontact in de keuken op ¾ vanaf de grond geplaatst omdat we daar een extra tv wilden ophangen. 

Hieronder nog een paar praktisch tips die vak worden vergeten: 

 • Trapverlichting wordt vaak vergeten maar is erg functioneel en mooi. Denk dan ook na over een stopcontact waar dit op aangesloten kan worden.  
 • Tuinverlichting is ook erg praktisch maar ook hier heb je een stopcontact voor nodig! Denk ook na over een screens of een elektrisch zonnescherm, ook daar heb je elektra voor nodig. 
 • Het laadstation van je stofzuiger, denk aan een stopcontact extra. 

Heb je behoefte aan lichtadvies ook dan kun je bij mij terecht. Ik help je graag om een goed doordacht lichtplan wat aansluit bij je wensen vorm te geven. 

Neem vrijblijvend contact op voor een intake gesprek. 

 

 

 

nieuwbouwwoning

Hi, ik ben Wendy!

Hé jij! Wat leuk dat je mijn website bekijkt. Nu je hier bent beland, vraag je je vast af wie achter Thuismus Interieur zit en wat ik voor jouw interieur kan betekenen als Interieuradviseur in Breda en omgeving. 

INTERIEURADVIES
AAN HUIS

Meer informatie

BASIS
INTERIEURADVIES

Meer informatie

COMPLEET
INTERIEURADVIES

Meer informatie